Akkrediteringsrådet

De første institutionsakkrediteringer er afgjort

På et rådsmøde 11. december har Akkrediteringsrådet afgjort de første fem sager om institutionsakkreditering.

Den nye akkrediteringslov trådte i kraft i sommeren 2013, og her var overgangen fra akkreditering af de enkelte uddannelser til akkreditering af hele uddannelsesinstitutioner et bærende element. Nu er de første institutionsakkrediteringer blevet gennemført, efter at Akkrediteringsrådet på rådsmødet behandlede akkrediteringen af Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet, IT-Universitetet i København, Syddansk Universitet og University College Lillebælt.

Om institutionsakkrediteringer
En institutionsakkreditering er en vurdering af, om uddannelsesinstitutionens system for kvalitetssikring er tilstrækkeligt velbeskrevet og velfungerende til, at institutionen i de kommende seks år selv kan varetage en løbende og systematisk sikring og udvikling af uddannelsernes kvalitet og relevans.

Institutionsakkrediteringen omfatter ikke en selvstændig vurdering af relevansen og kvaliteten af den enkelte uddannelse på uddannelsesinstitutionen.

Med afgørelsen har Akkrediteringsrådet vurderet, i hvor høj grad kvalitetssikringssystemet på den enkelte uddannelsesinstitution lever op til kravene i Akkrediteringsloven og kriterierne i den dertilhørende bekendtgørelse.

”Med institutionsakkrediteringen er det lykkedes os at få et detaljeret indblik i den enkelte uddannelsesinstitutions kvalitetssikringssystem. Ikke bare kvalitetssystemet, som det er beskrevet i foldere, politikker og procedurer, men også om det rent faktisk virker – om det i praksis kan sikre uddannelsernes kvalitet og relevans i hverdagen. Vi kan se, at der gennemgående er lagt stort arbejde i at udvikle kvalitetssikringssystemerne frem mod institutionsakkrediteringen. Men vi må også konstatere, at ikke alle uddannelsesinstitutionerne på nuværende tidspunkt har udviklet et system for kvalitetssikring, der er så velfungerende, at de selv kan varetage det fulde ansvar for den løbende kvalitetssikring af deres uddannelser,” siger Akkrediteringsrådets formand, Per B. Christensen.

Et klart beslutningsgrundlag
Akkrediteringsrådets afgørelser baseres på akkrediteringsrapporter udarbejdet af Danmarks Akkrediteringsinstitution, der i samspil med et til lejligheden nedsat akkrediteringspanel har vurderet den enkelte institution på baggrund af omfattende dokumentationsmateriale og besøg på institutionen.

”At vurdere en hel institutions kvalitetssikringssystem er en omfattende opgave. Derfor er det med tilfredshed, at vi noterer os, at Danmarks Akkrediteringsinstitution har givet rådet et godt og klart grundlag for at træffe afgørelser i første runde af institutionsakkrediteringer,” siger rådsformand Per B. Christensen.

Afgørelsernes betydning
På rådsmødet har Akkrediteringsrådet afgjort, om den enkelte institutions kvalitetssikringssystem berettiger til henholdsvis positiv institutionsakkreditering, betinget positiv institutionsakkreditering eller afslag på institutionsakkreditering.

De tre afgørelseskategorier indebærer:

Positiv institutionsakkreditering:
• Det samlede indtryk af institutionen er, at deres kvalitetssikringssystem er velfungerende, velbeskrevet og virker i praksis.
• Institutionsakkrediteringsforløbet har afdækket, at institutionens eget kvalitetssikringssystem giver grund til at have tillid til, at de er i stand til at varetage den løbende sikring og udvikling af deres uddannelsers kvalitet og relevans.

Betinget positiv institutionsakkreditering:
• Store dele af kvalitetssikringen er velfungerende, men der er også nogle områder, som i dag ikke fungerer i tilstrækkelig grad.
• Institutionen skal forbedre de områder, der ikke fungerer i tilstrækkelig grad, og derefter genakkrediteres.
• Nye uddannelser og udbud skal fortsat igennem en uddannelsesakkreditering som hidtil, før institutionen kan få mulighed for at oprette dem.

Afslag på institutionsakkreditering:
• Afslag er udtryk for, at institutionens kvalitetssikringssystem og kvalitetsarbejde samlet set ikke er tilstrækkeligt velfungerende, ligesom det ikke efterlader indtryk af, at det inden for en kortere periode vil kunne løftes til et tilstrækkeligt niveau.
• Et afslag er ikke ensbetydende med, at kvaliteten af institutionens enkelte uddannelser er dårlig.
• Med afslag fortsætter den løbende eksterne kvalitetssikring gennem turnusakkreditering af institutionens uddannelser og uddannelsesudbud. Institutionen kan ikke oprette nye uddannelser og udbud.

 

Afgørelser

Institution Afgørelse
Syddansk Universitet Positiv
Danmarks Tekniske Universitet Positiv
Copenhagen Business School Betinget positiv
IT-Universitetet i København Betinget positiv
Professionshøjskolen University College Lillebælt Afslag

 

Kontakt:
For kommentarer henvises til Akkrediteringsrådets formand Per B. Christensen, der kan kontaktes via kommunikationsansvarlig Daniel Sebastian Larsen på – [email protected] / tlf. 7231 8804

 

 

Skip to content