Akkrediteringsrådet

Positiv institutionsakkreditering til Aarhus Universitet og inspiration fra Norge på rådsmøde

Akkrediteringsrådet traf afgørelse om positiv institutionsakkreditering af Aarhus Universitet på et rådsmøde i tirsdags. Samtidig blev rådet præsenteret for det norske system for ekstern kvalitetssikring af videregående uddannelsesinstitutioner.

På sit første møde efter sommerpausen traf Akkrediteringsrådet afgørelse om positiv institutionsakkreditering af Aarhus Universitet, som indgik i anden runde af institutionsakkreditering.

Læs afgørelsen og akkrediteringsrapporten om Aarhus Universitet her (pdf)

Rådet traf sin afgørelse i sagen på baggrund af en akkrediteringsrapport om Aarhus Universitet. Rapporten indeholdt en indstilling fra det faglige akkrediteringspanel, der havde undersøgt kvalitetssikringsarbejdet på universitetet. På rådsmødet gennemgik rapporten en grundig og solid behandling i to faser. Først præsenterede panelformanden rapporten, og der var en dialog mellem rådet og panelformanden om indholdet i rapporten. Derefter forlod panelformanden mødet, og rådet drøftede akkrediteringsrapporten og panelets indstilling og traf afgørelsen.

Rådet blev præsenteret for det norske system for ekstern kvalitetssikring
Ud over at behandle akkrediteringsrapporten om Aarhus Universitet havde rådet også fornøjelse af et besøg fra Akkrediteringsinstitutionens norske søsterorganisation Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga – NOKUT. Rådet havde inviteret direktør Kristin Vinje og sektionsleder for videregående uddannelse i afdelingen for akkreditering og tilsyn Hege Brodahl til Danmark til at fortælle om det norske system for ekstern kvalitetssikring af videregående uddannelsesinstitutioner. Baggrunden for rådets invitation var et ønske om at få perspektiveret de tanker, som rådet offentliggjorde i april om udviklingen af akkrediteringssystemet efter anden runde af institutionsakkreditering.

Efter en indledende præsentation af NOKUT og NOKUT’s forskellige opgaver fokuserede Kristin Vinje og Hege Brodahl i deres oplæg på indsatsen på det videregående uddannelsesområde. Det omfatter flere virkemidler blandt andet periodiske tilsyn med uddannelsesinstitutionernes systematiske kvalitetsarbejde, som svarer til institutionsakkreditering i Danmark, og evalueringer af uddannelseskvalitet. Rådet var naturligt optaget af forskellene mellem det danske og det norske system for ekstern kvalitetssikring. Rådet hæftede sig for eksempel ved NOKUT’s adgang til og brug af forskellige data på det videregående uddannelsesområde.

Rådet takker Kristin Vinje og Hege Brodahl fra NOKUT for meget inspirerende oplæg og drøftelser.

 Akkrediteringsinstitutionen præsenterede delevaluering af anden runde af institutionsakkreditering
Efter besøget fra NOKUT vendte rådet blikket hjem mod det danske system. Afsættet var Akkrediteringsinstitutionens tredje delevaluering af anden runde af institutionsakkreditering. Chefkonsulent Christel Sølvhjelm præsenterede rapporten, som bygger på evalueringer med de 16 første institutioner i anden runde. Rådet fandt rapportens resultater interessante og hæftede sig især ved, at rapporten – som noget nyt i forhold til de to tidligere delevalueringer – indeholder et kapitel med uddannelsesinstitutionernes input til udvikling af akkreditering.

Afsættet for Akkrediteringsinstitutionens evaluering er de ambitioner, som det daværende akkrediteringsråd formulerede i 2018, da rammerne for anden runde af institutionsakkreditering blev udformet. Ambitionerne handlede blandt andet om, at dokumentationsomfanget skulle nedbringes, at institutionsakkreditering i højere grad skulle tilpasses den enkelte institution alt efter type, størrelse og andre relevante karakteristika, samt at der i akkreditering skulle være øget fokus på udvikling.

Rapporten om tredje delevaluering af anden runde af institutionsakkreditering offentliggøres på Akkrediteringsinstitutionens hjemmeside www.akkr.dk i næste uge.

Rådsmedlem holdt oplæg om kvalitet på danske universitetsuddannelser i et europæisk perspektiv
Rådsmødet bød endelig på en præsentation ved rådsmedlem og underdirektør for Tænketanken DEA Tobias Høygaard Lindeberg. Grundlaget var to rapporter om kvalitet på danske universitetsuddannelser i et europæisk perspektiv, som DEA udgav i april og juni.

Læs DEA’s analyser Kvalitet på universiteter i et europæisk perspektiv (pdf) og Kvalitet på STEM-universitetsuddannelser i et europæisk perspektiv (pdf).

Næste møde i Akkrediteringsrådet
Akkrediteringsrådet mødes igen onsdag den 20. november. Her skal rådet blandt andet besøge Københavns Erhvervsakademi.

 

Kontakt
Pressehenvendelser og henvendelse om Akkrediteringsrådets arbejde
Henrik Pedersen, områdechef, Rådsbetjening og Analyse
Tlf. 7231 8829
Skip to content