Akkrediteringsrådet

Nye uddannelser godkendt og positiv akkreditering til Aarhus Universitet

På rådsmødet 28. november nåede Akkrediteringsrådet både at afgøre institutionsakkrediteringen af Aarhus Universitet, afgøre en række ansøgninger om oprettelse af nye uddannelser og at drøfte, hvordan konceptet for næste generation af institutionsakkrediteringer bør se ud.

Positiv institutionsakkreditering til Aarhus Universitet
Tilbage i juni 2017 tildelte Akkrediteringsrådet en betinget positiv institutionsakkreditering til Aarhus Universitet. Nu har rådet igen taget stilling til institutionen. Rådet finder, at Aarhus Universitet nu har fået alle aspekter med i deres kvalitetssikring og tildeler derfor institutionen en positiv institutionsakkreditering.

”Vi mener, at Aarhus Universitet nu er kommet helt i mål med at etablere et kvalitetssystem, der på tilstrækkelig vis og på alle områder sikrer uddannelsernes kvalitet. De har ændret en række ting i systemet, sådan at ledelsen nu har overblik til at kunne vurdere, om videngrundlaget og forskningsdækningen af den enkelte uddannelse er tilstrækkeligt stærk. På samme måde har institutionen givet sig selv mulighed for at vurdere de studerendes adgang til forskningsaktive undervisere, ligesom der er etableret bedre struktur for de kvalitetsvurderinger, de selv foretager med hjælp fra eksterne eksperter. De kritikpunkter, vi i Akkrediteringsrådet fremførte i 2017, har Aarhus Universitet håndteret på gode måder, der har løftet niveauet for sikringen af deres uddannelsers kvalitet,” siger Per B. Christensen, formand for Akkrediteringsrådet.

Den positive institutionsakkreditering af Aarhus Universitet gælder indtil 28. november 2024.

Læs akkrediteringsrapporten for Aarhus Universitet.

Nye uddannelser godkendt – to på det kunstneriske område
På mødet afgjorde Akkrediteringsrådet også en række ansøgninger om at oprette nye uddannelser og uddannelsesudbud. Den Danske Scenekunstskole havde ansøgt om at oprette en kandidatuddannelse i scenekunst i København, og Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) ønsker at oprette professionsbacheloruddannelsen Bachelor of Crafts in Glass and Ceramics i Nexø. På rådsmødet vurderede Akkrediteringsrådet de to ansøgninger og afgjorde dem begge med en positiv akkreditering. Dermed har institutionerne fået den endelige godkendelse og kan nu oprette de nye kunstneriske uddannelser.

Også to ansøgninger om at oprette nye uddannelsesudbud på hhv. Aarhus Universitet og Cphbusiness blev behandlet af Akkrediteringsrådet – begge med en afgørelse om positiv akkreditering.

Drøftelse om næste generation af institutionsakkrediteringer
De første institutionsakkrediteringer blev indledt i 2013. Nu har størstedelen af de videregående uddannelsesinstitutioner enten været igennem processen eller er aktuelt i gang med den. Akkrediteringsrådet er derfor i fuld gang med at kigge frem mod næste runde af institutionsakkrediteringer. På mødet havde rådet de sidste drøftelser om deres notat om erfaringerne fra første runde og den udvikling af akkrediteringssystemet, som rådet vil anbefale i forhold til næste generation af de store kvalitetssikringsafdækninger af alle de videregående uddannelsesinstitutioner. Rådets anbefalinger bygger på egne erfaringer fra afgørelserne af de mange sager om institutionsakkreditering, samt på dialog med Uddannelses- og Forskningsministeriet, de studerendes organisationer, rektorformændene og rektorkollegierne for de videregående institutioner, der har været igennem processen.

Akkrediteringsrådets notat med erfaringer fra første runde institutionsakkrediteringer og fremsyn mod næste generation vil snarligt blive offentliggjort, lagt på rådets hjemmeside og sendt ud som nyhedsbrev.

Den endelige udformning af akkrediteringskonceptet vil være resultatet af en politisk proces. Når den politiske proces om de lovmæssige rammer for næste generation af institutionsakkrediteringer er afsluttet, vil Akkrediteringsinstitutionen lægge vægt på at gennemføre en inddragende proces med sektoren i forhold til udarbejdelse af vejledningen til version 2.0 af institutionsakkreditering i Danmark.

Afgørelser: nye uddannelser og nye udbud

Uddannelse Institution Afgørelse
Professionsbacheloruddannelsen i e-handel (nyt udbud) Copenhagen Business Academy (København) Positiv akkreditering
Kandidatuddannelsen i
scenekunst (ny uddannelse)
Den Danske Scenekunstskole (København) Positiv akkreditering
Professionsbacheloruddannelsen i
kunsthåndværk, glas og
keramik (ny uddannelse)
Det Kongelige Danske Kunstakademis
Skoler for Arkitektur, Design og
Konservering (Nexø)
Positiv akkreditering
Diplomingeniøruddannelsen i
forretningsudvikling (ny uddannelse)
Aarhus Universitet (Herning) Positiv akkreditering

 

Afgørelser: institutionsakkrediteringer

Institution Afgørelse
Aarhus Universitet (opfølgning på betinget positiv akkreditering) Positiv institutionsakkreditering

 

Fakta: Om institutionsakkreditering
  • En institutionsakkreditering er en vurdering af, om en uddannelsesinstitution har et system, der kan sikre deres uddannelsers kvalitet.
  • Det er Akkrediteringsrådet, der træffer afgørelse om, hvorvidt kvalitetssikringen er tilstrækkeligt velbeskrevet og velfungerende i praksis til, at institutionen i de kommende seks år selv kan foretage en løbende og systematisk sikring og udvikling af uddannelsernes kvalitet og relevans.
  • Der er fem faste kriterier, som uddannelsesinstitutionens kvalitetssikring vurderes på, og derudover har institutionen stor valgfrihed til selv at tilrettelægge kvalitetssikringen sådan, som det giver bedst mening for dem. Med akkrediteringen afdækkes det, om systemet er tilstrækkeligt velbeskrevet og virker tilfredsstillende i praksis.
  • Institutionsakkreditering omfatter ikke en selvstændig vurdering af relevansen og kvaliteten af den enkelte uddannelse.

Læs mere om institutionsakkreditering og afgørelsernes konsekvenser hos Danmarks Akkrediteringsinstitution

Læs akkrediteringsrapporterne på Danmarks Akkrediteringsinstitutions hjemmeside

Skip to content