På et rådsmøde 16. januar har Akkrediteringsrådet gennemført den endelige behandling af Aalborg Universitets bacheloruddannelser i humanistisk informatik. Forud for rådsmødet har Aalborg Universitet fremsendt afgørende, nye oplysninger, der har været udslagsgivende for, at Akkrediteringsrådet har afgjort sagen med en betinget positiv akkreditering. Rådet konstaterer, at uddannelserne fortsat har meget omfattende kvalitetsproblemer, men universitetet får nu to år til at bringe uddannelserne op på et fuldt tilstrækkeligt niveau.
”Det er glædeligt, at Aalborg Universitet efter et langt tilløb har taget hånd om problemerne på bacheloruddannelserne i humanistisk informatik. Det har været en vanskelig afgørelse, men med de nye oplysninger har universitetet sandsynliggjort over for rådet, at de inden for en kortere periode kan være i stand til at bringe uddannelserne op på et tilstrækkeligt niveau, hvorefter rådet igen vil tage stilling til uddannelsernes kvalitet og kvalitetssikringsniveau,” siger Akkrediteringsrådets formand, Per B. Christensen.
I afgørelsen om betinget positiv akkreditering har rådet lagt særlig vægt på Aalborg Universitets udtalelse af 5. januar 2015. Udtalelsen kan læses her.
Forløbet af akkrediteringen
Uddannelserne blev i første omgang behandlet af Akkrediteringsrådet på et møde i november 2014. Afgørelsen blev efterfølgende udskudt, da Danmarks Akkrediteringsinstitution blev opmærksom på en teknisk udfordring i forhold til at fastslå, hvorvidt visse af kvalitetsproblemerne gør sig gældende på både campus Aalborg og campus Sydhavnen i København. Den videre afklaring viste, at det oprindelige grundlag var korrekt, idet uddannelsernes censorformandskab har tilkendegivet, at kvalitetsproblemerne vedrørende det akademiske niveau gør sig gældende på uddannelserne i både Aalborg og København.
Efter Akkrediteringsrådets indledende behandling i november har Aalborg Universitet haft mulighed for at fremlægge nye oplysninger.
Nye oplysninger
Rådet fandt ikke de oplysninger, som universitetet fremkom med forud for rådsbehandlingen i november, som tilstrækkelige med henblik på at sikre kvaliteten af en forskningsbaseret uddannelse, hvorfor rådet på den baggrund var indstillet på et afslag. Rådet finder, at det med de nye oplysninger af 5. januar om en yderligere begrænsning af optaget på de to bacheloruddannelser er sandsynliggjort, at Aalborg Universitet inden for en periode på to år vil kunne sikre en tilstrækkelig forskningsdækning af uddannelserne. Disse nye oplysninger har været af afgørende betydning for Akkrediteringsrådets afgørelse.
Betinget positiv akkreditering
En betinget positiv akkreditering er ikke udtryk for en godkendelse af en uddannelses kvalitetsniveau. Afgørelsen dækker over, at Akkrediteringsrådet finder, at uddannelsen har væsentlige problemer med kvaliteten, men at det samtidig er sandsynligt, at uddannelsesinstitutionen inden for en kortere periode kan være i stand til at bringe uddannelsen op på et tilstrækkeligt niveau.
”Det her er et gult kort, og det skal tages meget alvorligt. Rådet konstaterer, at uddannelserne fortsat har omfattende kvalitetsproblemer, særligt i forhold til uddannelsernes faglige niveau. Med de nye oplysninger har universitetet alene sandsynliggjort, at de potentielt kan være i stand rette op på problemerne, inden vi om to år vender tilbage til uddannelserne for at se, om det er lykkedes at bringe kvaliteten op på et tilstrækkeligt niveau,” siger Per B. Christensen.
Rådet indstiller nu en række juridiske forhold vedrørende den betinget positive akkreditering til Styrelsen for Videregående Uddannelser. Når disse forhold er behandlet af styrelsen, vil universitetet modtage det endelige afgørelsesbrev.
På rådsmødet i november fik Aalborg Universitets fem kandidatuddannelser knyttet til humanistisk informatik ligeledes betinget positiv akkreditering.
Kontakt:
Akkrediteringsrådets formand, Per B. Christensen, kan kontaktes via Danmarks Akkrediteringsinstitutions kommunikationsansvarlige Daniel Sebastian Larsen, [email protected] / tlf. 7231 8804. Fra mandag d. 19/1 kan rådsformanden kontaktes via Anette Dørge, direktør i Akkrediteringsinstitutionen, på [email protected] / 7231 8802.