Akkrediteringsrådet

DTU opnår sin anden positive institutionsakkreditering

I slutningen af 2014 var Danmarks Tekniske Universitet blandt de første uddannelsesinstitutioner til at opnå en positiv institutionsakkreditering. På et rådsmøde 21. juni traf Akkrediteringsrådet beslutning om, at DTUs kvalitetssikring også i anden runde er på tilstrækkeligt niveau til at opnå positiv afgørelse.

”Kvalitetssikringen på Danmarks Tekniske Universitet er systematisk og velbegrundet, og med institutionens kvalitetsstandarder arbejdes der for løbende at forbedre kvaliteten. Der er en veludviklet, inkluderende kvalitetskultur og udtalt brug af systematiske dialoger, der understøtter et velfungerende kvalitetsarbejde i praksis. Samtidig hæfter rådet sig ved, at der gennemføres stærke interne evalueringer med brug af eksterne eksperter på alle uddannelsesudbud på DTU. Evalueringerne er ambitiøse og med hyppig brug af internationale eksperter. DTU inddrager også systematisk vurderinger fra omverdenen og bearbejder informationen med inddragelse af både medarbejdere og studerende,” siger Akkrediteringsrådets formand, Per B. Christensen, om afgørelsen.

Den positive afgørelse er gældende i en periode på seks år, hvorefter der igen skal træffes afgørelse om DTU’s akkrediteringsstatus.

Den første positive institutionsakkreditering til Danmarks Tekniske Universitet fra december 2014 havde – som alle andre – en varighed på seks år, men situationen omkring covid-19 medførte et behov for ved lovændring at forlænge institutionsakkrediteringens varighed for en række institutioner.

Afgørelsen af DTU’s akkrediteringssag var eneste punkt til behandling på rådets møde.

 

Afgørelse, vurdering og konsekvenser ved institutionsakkreditering

Afgørelse Vurdering Konsekvenser
Positiv institutionsakkreditering Kvalitetssikringssystemet er med undtagelse af eventuelle få, klart afgrænsede problemstillinger velbeskrevet, velargumenteret og velfungerende i praksis. – Nye uddannelser og nye uddannelsesudbud kan oprettes, når disse er prækvalificeret og godkendt.

– Der kan foretages justering af eksisterende uddannelser.

Betinget positiv institutionsakkreditering Hovedparten af kvalitetssikringssystemet er velbeskrevet, velargumenteret og fungerer rimeligt i praksis. Rådet vil i sin afgørelse påpege mindre velfungerende områder, som institutionen efterfølgende skal følge op på inden for en given tidsramme. – Alle nye uddannelser og uddannelsesudbud skal uddannelsesakkrediteres før oprettelsen.

– Rådet fastsætter plan for opfølgning inden for to eller tre år.

Afslag på institutionsakkreditering Der er flere væsentlige mangler i institutionens kvalitetssikringssystems opbygning eller funktion i praksis. – Uddannelsesinstitutionen kan ikke oprette nye uddannelser eller uddannelsesudbud.  Uddannelses- og forskningsministeren kan dog efter en konkret vurdering dispensere herfra.

– Eksisterende uddannelser skal uddannelsesakkrediteres efter en turnusplan.

– Akkrediteringsrådet afgør efter dialog med uddannelsesinstitutionen, hvornår uddannelsesinstitutionen igen kan søge om institutionsakkreditering.

 

 

Skip to content