Akkrediteringsrådet

Sikringen af kvalitet er blevet løftet markant på Københavns Universitet, DMJX og SIMAC

På et møde har Akkrediteringsrådet truffet afgørelse om institutionsakkrediteringen af tre videregående uddannelsesinstitutioner. På alle tre institutioner er sikringen af uddannelseskvaliteten blevet løftet væsentligt siden rådet senest så dem efter i sømmene.
Københavns Universitet og SIMAC tildeles positive institutionsakkrediteringer, efter at de i 2017 måtte nøjes med betinget positiv akkreditering.
DMJX går fra et sindet afslag til en endelig afgørelse om betinget positiv institutionsakkreditering.

Positiv akkreditering til Københavns Universitet
I 2017 gav Akkrediteringsrådet en betinget positiv institutionsakkreditering til Københavns Universitet. Danmarks største uddannelsesinstitution har nu haft to år til at håndtere den kritik, der dengang blev rejst.

”Der var dengang nogle svagheder på en afgrænset del af kvalitetssikringen på Københavns Universitet, som betød, at rådet samlet konkluderede, at universitetet ikke i tilstrækkelig grad sikrede deres uddannelsers forskningsbasering. Vi har nu set, at Københavns Universitet har benyttet lejligheden til meget aktivt at tage hånd om problemet. De har etableret nye retningslinjer og procedurer, som systematisk identificerer og håndterer problemer med uddannelsernes forskningsdækning og monitorerer de studerendes kontakt til forskningsmiljøerne. Samtidig har vi konstateret et bredt ejerskab til arbejdet med kvalitetssikringen. De gennemførte forbedringer betyder, at Akkrediteringsrådet nu kan ønske Københavns Universitet tillykke med en positiv institutionsakkreditering,” siger Per B. Christensen, formand for Akkrediteringsrådet.

Betinget positiv til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – DMJX
I oktober ’18 vurderede Akkrediteringsrådet for første gang Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og fandt, at institutionens kvalitetssikring ikke var tilstrækkelig til hverken positiv eller betinget positiv akkreditering. Rådet meddelte derfor, at det var sindet at give DMJX et afslag på institutionsakkreditering. Det udløste en ny høringsmulighed til DMJX inden rådets endelige afgørelse faldt på det netop afholdte rådsmøde.

Allerede undervejs i akkrediteringsforløbet har DMJX gennemført væsentlige ændringer af både organisationen og kvalitetssikringssystemet. Og det har været udslagsgivende for rådets endelige afgørelse, fortæller rådsformanden.

”DMJX har reageret meget hurtigt på den kritik, som Akkreditereringsrådet og det nedsatte akkrediteringspanel har rejst undervejs i forløbet. Det betyder, at kvalitetssikringen på institutionen i dag fremstår mere velfungerende, end da vi for otte måneder siden vurderede det første gang og gav melding om, at rådet var sindet at give DMJX afslag på institutionsakkreditering. I afgørelsen har vi lagt vægt på, at DMJX har givet nye oplysninger om deres kvalitetssikringssystem, så vi nu ser, at det bygger på en klar systematik, har fokus på den enkelte uddannelses kvalitet, og giver ledelsen information til at kunne handle på eventuelle kvalitetsudfordringer. Vi har også set eksempler på velfungerende kvalitetssikring i praksis som direkte følge af deres justerede kvalitetssikringssystem. Det betyder ikke, at de er i mål. Ikke endnu. Der er fortsat udfordringer på flere områder, blandt andet med sikringen af uddannelsernes videngrundlag. Med en betinget positiv institutionsakkreditering får de nu tre år til at arbejde videre med de gode takter, som vi mener at se i deres justerede kvalitetssikringssystem,” siger Per B. Christensen.

Positiv akkreditering til SIMAC
I 2017 måtte SIMAC nøjes med en betinget positiv institutionsakkreditering. Et opfølgende akkrediteringsforløb har nu afdækket udviklingen på de områder, som det oprindelige forløb knyttede kritiske bemærkninger til. På den baggrund har Akkrediteringsrådet nu tildelt SIMAC en positiv institutionsakkreditering.

”Siden det første akkrediteringsforløb har SIMAC ydet en stor indsats for at løfte deres kvalitetssikring på en række områder. Forløbet har betydet, at den maritime uddannelsesinstitution står stærkere i forhold til centrale kvalitetselementer som eksempelvis at sikre uddannelsernes videngrundlag og systematisk arbejde med at vurdere fagområdernes behov for ny viden. Vi har også konstateret væsentlige forbedringer i kvalitetssikring omkring de studerendes praktikforløb, evalueringer af uddannelserne og det individuelle, systematiske blik ind på den enkelte uddannelses kvalitet. Med den positive institutionsakkreditering, som vi nu giver SIMAC, får de nu et seksårigt frihedsbrev til at varetage den løbende sikring og udvikling af deres uddannelsers kvalitet og relevans,” siger Akkrediteringsrådets formand, Per B. Christensen.

Så mod udlandet for inspiration
Ud over de enkelte akkrediteringsafgørelser blev rådsmødet også benyttet til en række tværgående drøftelser. Rådet så blandt andet mod udlandet for indblik og inspiration i de internationale megatrends, der rør sig inden for kvalitetssikring. Et af de temaer, der optog rådet, var hele spørgsmålet om udvikling og kontrol. Her blev der blandt andet kigget mod Sverige og det arbejde, der her pågår for at øge fokus på en udviklingsdimension, som kan gå hånd i hånd med sikringselementet i den eksterne kvalitetssikring. Når rådet fatter interesse for de internationale erfaringer på det tema, hænger det også sammen med, at et øget fokus på udviklingsdimensionen var blandt Akkrediteringsrådets anbefalinger til næste generation af institutionsakkreditering i Danmark.

Afgørelser: institutionsakkrediteringer

Institution Afgørelse
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Betinget positiv institutionsakkreditering
Københavns Universitet Positiv institutionsakkreditering
SIMAC Positiv institutionsakkreditering

 

Afgørelser: uddannelsesakkrediteringer

Institution Uddannelse Afgørelse
Copenhagen Business Academy Diplomuddannelsen i vurdering (nyt udbud af eksisterende uddannelse) Positiv akkreditering

 

Fakta: Om institutionsakkreditering
  • En institutionsakkreditering er en vurdering af, om en uddannelsesinstitution har et system, der kan sikre deres uddannelsers kvalitet.
  • Det er Akkrediteringsrådet, der træffer afgørelse om, hvorvidt kvalitetssikringen er tilstrækkeligt velbeskrevet og velfungerende i praksis til, at institutionen i de kommende seks år selv kan foretage en løbende og systematisk sikring og udvikling af uddannelsernes kvalitet og relevans.
  • Der er fem faste kriterier, som uddannelsesinstitutionens kvalitetssikring vurderes på, og derudover har institutionen stor valgfrihed til selv at tilrettelægge kvalitetssikringen sådan, som det giver bedst mening for dem. Med akkrediteringen afdækkes det, om systemet er tilstrækkeligt velbeskrevet og virker tilfredsstillende i praksis.
  • Institutionsakkreditering omfatter ikke en selvstændig vurdering af relevansen og kvaliteten af den enkelte uddannelse.

Læs mere om institutionsakkreditering og afgørelsernes konsekvenser hos Danmarks Akkrediteringsinstitution

Læs akkrediteringsrapporterne på Danmarks Akkrediteringsinstitutions hjemmeside

Skip to content