Akkrediteringsrådet

Kvalitetstjek af nogle af landets største universitetsuddannelser

På et rådsmøde 24. september har Akkrediteringsrådet afgjort en række sager om akkreditering af eksisterende uddannelser. Rådet har vurderet kvalitet, relevans og kvalitetssikring på blandt andet seks af landets jurauddannelser fordelt på universiteterne i Aalborg, Aarhus og København. Der blev givet positiv akkreditering til Aarhus Universitets bachelor- og kandidatuddannelse og til Københavns Universitets kandidatuddannelse, mens bachelor- og kandidatuddannelsen fra Aalborg Universitet og Københavns Universitets bacheloruddannelse alle fik betinget positiv akkreditering.

Jura er i vidt omfang en professionsrettet uddannelse, og der er så betydelige sammenhænge mellem retsvidenskabelig forskning og praktisk juridisk virksomhed, at der er gode grunde til at inddrage praktikere på uddannelsen med henblik på at ruste de studerende bedst muligt til at udøve såvel retsvidenskabelig som praktisk juridisk virksomhed. Derfor er der generelt mange eksterne undervisere på jurauddannelser.

På de jurauddannelser, der nu har modtaget betinget positiv akkreditering, varetages undervisningen dog i særdeles stort omfang af eksterne undervisere, der er hentet ind fra praksis. Det finder Akkrediteringsrådet problematisk.

”På flere af jurauddannelserne har vi konstateret det kvalitetsproblem, at de mange studerende har meget begrænset adgang til et aktivt forskningsmiljø. Eksterne undervisere kan være gode og relevante. Ikke mindst på et fag som jura, men her ser vi, at der er meget få ansatte forskere i forhold til antallet af studerende, og det er kun i begrænset omfang forskerne, der står for undervisningen og vejledningen af de studerende. Det går ud over kvaliteten af uddannelsen,” siger Per B. Christensen, formand for Akkrediteringsrådet.

”Der kan bestemt være gode grunde til at inddrage undervisere direkte fra praksis, men der skal også være en rimelig balance, og inddragelsen af eksterne undervisere bør bygge på en klar strategi for, hvad de eksterne undervisere skal bidrage med, og hvordan de integreres i den samlede uddannelse. De studerende har lovfæstet krav på forskningsbaserede uddannelser på de danske universiteter, og det indebærer blandt andet, at de studerende skal have tilstrækkelig mulighed for adgang til et forskningsmiljø og at en rimelig andel af undervisningen og vejledningen gennemføres af de forskere, der er ansat på universitetet,” siger rådsformand Per B. Christensen.

En betinget positiv akkreditering betyder, at de pågældende uddannelsesinstitutioner får en kortere periode til at rette op på kvalitetsproblemerne. Herefter vil en genakkrediteringsproces i 2016-17 afdække, om et tilstrækkeligt niveau er nået.

Udover jurauddannelserne afgjorde Akkrediteringsrådet uddannelser inden for russisk og balkanstudier på Københavns Universitet samt Erhvervsakademi MidtVests akademiuddannelse i automation og drift.

Afgørelser: universitetuddannelser

Eksisterende uddannelser Institution Afgørelse
Bacheloruddannelse i jura Københavns Universitet Betinget positiv
Kandidatuddannelse i jura Københavns Universitet Positiv
Bacheloruddannelse i balkanstudier Københavns Universitet Positiv
Bacheloruddannelse i russisk Københavns Universitet Positiv
Kandidatuddannelse i russisk Københavns Universitet Positiv
Bacheloruddannelse i jura Aarhus Universitet Positiv
Kandidatuddannelse i jura Aarhus Universitet Positiv
Bacheloruddannelse i jura Aalborg Universitet Betinget positiv
Kandidatuddannelse i jura Aalborg Universitet Betinget positiv

Læs akkrediteringsrapporterne på Danmarks Akkrediteringsinstitutions hjemmeside

 

Afgørelser: professions- og erhvervsrettede uddannelser

Nye udbud Institution Afgørelse
Akademiuddannelse i automation og drift Erhvervsakademi MidtVest,
Herning
Positiv

Læs akkrediteringsrapporterne på Danmarks Akkrediteringsinstitutions hjemmeside

Kilde: Danmarks Akkrediteringsinstitution september 2015. Danmarks Akkrediteringsinstitution foretager de faglige vurderinger af bachelor-, kandidat- og masteruddannelser og udarbejder en indstilling for hver enkelt uddannelse til Akkrediteringsrådet. Rådet træffer herefter den endelige afgørelse.

Skip to content