Akkrediteringsrådet

Kvalitetsproblemer lukker universitetsuddannelser

Kandidatuddannelsen i koreastudier på Københavns Universitet lever ikke i tilstrækkelig grad op til de lovbestemte kriterier for uddannelseskvalitet. Uddannelsen får derfor afslag på akkreditering og lukkes som konsekvens heraf. Den afgørelse har Akkrediteringsrådet truffet på rådsmødet 20. juni 2014.

Der er aktuelt ingen studerende på kandidatuddannelsen.

Uddannelsen fik i 2010 en betinget positiv akkreditering – det, der populært kan kaldes et gult kort. Med den afgørelse fik Københavns Universitet mulighed for at rette op på uddannelsens kvalitetsproblemer. Akkrediteringsrådet finder, at det ikke er sket.

– Vi må beklageligvis konstatere, at uddannelsen fortsat ikke lever op til lovens kriterier for uddannelseskvalitet. Når en uddannelse i første omgang bliver betinget positivt akkrediteret, er det for at give uddannelsesinstitutionen mulighed for at rette op på de kvalitetsproblemer, der er på uddannelsen. Det har Københavns Universitet ikke gjort i tilstrækkelig grad i dette tilfælde. Det ville derfor ville uforsvarligt at lade uddannelsen fortsætte og potentielt optage nye studerende fremadrettet. Det er af hensyn til sådanne fremtidige studerende, at vi lukker uddannelsen, siger Per B. Christensen, formand for Akkrediteringsrådet.

Store kvalitetsproblemer
Afslaget på akkreditering skyldes overvejende utilstrækkeligheder i forskningsmiljøet bag uddannelsen. Uddannelsens kompetenceprofil lover blandt andet, at de studerende opnår et avanceret niveau inden for emneområder som lingvistik, sproghistorie og litteratur. Men det er der ikke dækning for i forskningsmiljøet bag uddannelsen. Det er ligeledes kritisk, at universitetet ikke har igangsat en revision af kandidatuddannelsens studieordning i perioden, hvor uddannelsen har været betinget positivt akkrediteret. Dermed har universitetet ikke gjort tilstrækkelige forsøg på at rette op på de kvalitetsproblemer, der i første omgang blev konstateret.

På den baggrund vurderer Akkrediteringsrådet, at kandidatuddannelsen ikke lever op til de kvalitetskriterier, som er fastsat i akkrediteringsloven.

Afslaget gælder alene kandidatuddannelsen i koreastudier. Bacheloruddannelsen i koreastudier på Københavns Universitet blev ligeledes behandlet på rådsmødet 20. juni, hvor den blev afgjort med en positiv akkreditering fra Akkrediteringsrådet.

Uddannelse lukket af uddannelsesinstitution
Aarhus Universitet har meddelt offentligheden, at institutionen vil lukke for optaget til bacheloruddannelsen international kommunikation og multimedier på Campus Herning grundet kvalitetsproblemer på uddannelsen. Dette sker sideløbende med, at uddannelsen befinder sig midt i en akkrediteringsproces. Akkrediteringsrådet har på rådsmødet 20. juni behandlet uddannelsen og ligeledes konstateret væsentlige problemer med utilstrækkelig kvalitet. Rådet har derfor truffet afgørelse om afslag på akkreditering, hvilket medfører, at uddannelsen lukkes.

Konsekvenser og videre proces
Afslag på akkreditering af en eksisterende uddannelse medfører, at uddannelsen ikke længere kan optage studerende og desuden mister retten til at modtage økonomisk tilskud. Uddannelsesministeren har ved afslag ansvaret for at fastsætte en plan for, hvordan de studerende, som allerede er optaget på uddannelsen, på hensigtsmæssig vis kan færdiggøre deres uddannelsesforløb.

En praktisk konsekvens er, at Københavns Universitet ved lukning skal anvise en ny kandidatuddannelse, som de studerende på bacheloruddannelsen i koreastudier skal have retskrav på optagelse på.

Akkrediteringsrådet har siden oprettelsen i 2007 behandlet flere end 1.500 nye og eksisterende uddannelser og udbud. Det er første gang, at eksisterende uddannelser får afslag på akkreditering.

Eksisterende uddannelser Institution Afgørelse
Kandidatuddannelse i it og kognition Københavns Universitet Positiv
Bacheloruddannelse i international virksomhedskommunikation Syddansk Universitet,
Slagelse
Positiv
Kandidatuddannelse (civilingeniør) i værdikæder og innovationsledelse Aalborg Universitet Positiv
Kandidatuddannelse (civilingeniør) i værdikæder og teknisk ledelse Aalborg Universitet,
København
Fortsat under behandling
Bacheloruddannelse i international kommunikation og multimedier Aarhus Universitet,
Herning
Afslag
Nye uddannelser Institution Afgørelse
Master i it-innovation Aarhus Universitet Positiv
Genakkrediteringer Institution Afgørelse
Kandidatuddannelse i koreastudier Københavns
Universitet
Afslag

Læs akkrediteringsrapporterne på Danmarks Akkrediteringsinstitutions hjemmeside

Afgørelser: professions- og erhvervsrettede uddannelser

Eksisterende udbud Institution Afgørelse
Erhvervsakademiuddannelse inden for laboratorie området (laborant AK) Erhvervsakademi MidtVest, Holstebro Betinget positiv
Erhvervsakademiuddannelse inden for laboratorie området (laborant AK) ProfessionshøjskolenUC Nordjylland, Aalborg Betinget positiv
Nye uddannelser Institution Afgørelse
Professionsbacheloruddannelse som diplomingeniør inden for forsyningsteknik i vand, spildevand og fjernvarme Professionshøjskolen VIA University College Positiv
Nye udbud Institution Afgørelse
Professionsbacheloruddannelse som diplomingeniør inden for forsyningsteknik i vand, spildevand og fjernvarme
(Nyt udbud af ny uddannelse)
Professionshøjskolen VIA University College, Horsens Positiv
Akademiuddannelse i socialpædagogik
(Nyt udbud af eksisterende uddannelse)
Professionshøjskolen UC Nordjylland, Nørresundby Positiv

Læs akkrediteringsrapporterne på Danmarks Akkrediteringsinstitutions hjemmeside

Har du spørgsmål til nyhedsbrevet, så kontakt:

Anette Dørge, Direktør
Danmarks Akkrediteringsinstitution
Tlf:       7231 8802
Mobil:  2518 6608
[email protected]

Pressehenvendelser rettes til:

Daniel Sebastian Larsen, Kommunikationsansvarlig
Tlf: 7231 8804
Mobil: 2256 2375
[email protected]

Skip to content